A HAGYMA GYÓGYÍTÓ EREJE

Jó ha a téli időszakban nagyobb hangsúlyt fektetünk táplálkozásunkban a hagymaféléknek. Rendkívül sokoldalú egészségügyi hatásukról ismertek.

Mindegyikből érdemes rendszeresen fogyasztanunk, a téli időszakban kifejezetten jól jöhetnek. Fogyasztásuk többek között védelmet nyújt a daganatos megbetegedések kialakulása ellen, valamint a szív- és érrendszeri problémákkal szemben is.

loading…Lilahagyma:
Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Bár ez a hasznos anyag más növényekben is megtalálható – például a bodzában vagy a hársfavirágban –, a lilahagymából szívódik fel legkönnyebben. A lila hagyma igazi C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma csökkenti a vércukorszintet, ezen kívül vízhajtó hatása is ismert. 

loading…Vöröshagyma:
A vöröshagyma pusztítja legerőteljesebben a baktériumokat. Ennek köszönhetően pedig kiváló nátha elleni orvosságnak számít. Ezenkívül emésztésserkentő hatása sem elhanyagolható: fogyasztásával megszüntetheted a puffadást és a székrekedést. A magas koleszterinszint csökkentésére is kiváló.
A vöröshagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenek gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori nevű baktérium közömbösítésében, így a betegség kiváló természetes gyógymódja lehet. A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin, a kvercetin, hatékonyan gátolja a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek által okozott allergiaszerű reakciókat.

loading…Fokhagyma:
A nyers fokhagymában található allicin több mint 20 féle baktériummal képes végezni, többek között a szalmonellával és a staphylococcus-szal. Kéntartalmú vegyületei képesek szabályozni a vércukorszintet, serkentik az anyagcserét, méregtelenítik a májat és javítják a vérkeringést.
A fokhagyma allil-szulfidokban is igen gazdag, ennek köszönhetően fogyasztásával gátolhatod a daganatos sejtek osztódását, továbbá megakadályozhatod, hogy a rákkeltő anyagok kifejtsék hatásukat.-Világom.hu

Szólj hozzá

comments