AMIT MINDENKINEK TUDNIA KELL! AZ ÚJRAÉLESZTÉS!

Szinte mindenki megijed, ha valaki összeesik a közelében. Nem tudják, hogy mihez kezdjenek.

loading…Pedig a leg fontosabb, hogy mindenki tisztában legyen az újraélesztés szabályaival. Ha szükség van rá megtudjuk menteni a bajba esett embereket. Soha nem tudhatjuk, hogy ki kerül bajba, az lenne a leg nehezebb, ha egy szerettünk hirtelen összeesne, és nem tudnánk rajta segíteni.


Hazánkban a leggyakoribb halálokok közé tartoznak a szív és érrendszeri betegségek. Ezen halálokok egyike a hirtelen szívhalál, amin ha éppen jó helyen vagyunk, tudunk segíteni.

loading…Tehát ezt mindenkinek tudnia kell:
1.    Reagál –e a környezeti hatásokra. (Szólítsuk meg, rázzuk meg, hogy reagál e) Ha nem reagál:
2.    Kiáltsunk segítségért. Ha érkezik, segítség kérjük meg, hogy híva a mentőket.
3.    Légzésfunkció.Hajtsuk hátra a sérült fejét, vizsgáljuk át a légutakat, hogy szabadok-e, és tegyük a fülünket a beteg orra elé így hallhatjuk, hogy lélegzik-e, eközben figyeljük a mellkasi mozgást is. Ha nem észlel semmit:
4.    Kezdjük el a mellkas-kompressziót. Két kézfejét ujjainál kulcsolja át, alul lévő tenyerének párnás részét helyezze a mellkas középvonalába, a szegycsont (mellcsont) alsó harmadára. Ezt követően kezdje el a mellkas lenyomását. Kb. a mellkas keresztmetszetének egyharmadáig (ez átlagos férfi esetén 4-5 cm mélységet jelent). A lenyomások üteme 100/perc legyen. Egyszerre 30 lenyomást kell végezni.
5.    Végezzen két befújást. Orrba fújáskor hajtsa a beteg fejét hátra, száját fogja be, és ajkaival az orrát bekapva fújjon be egy normál légvételnyi (tehát nem erőltetett mennyiségű) levegőt. A befújást követően arcát fordítsa a sérült mellkasa felé, nézze annak süllyedését, illetve vegyen friss levegőt, majd fújjon be még egyet.
Szájba fújáskor ugyanúgy hátrahajtjuk a fejet, befogjuk a sérült orrát, majd a szájába fújunk. A két befújás közt itt is fordítsuk fejünket a sérült mellkasa felé.

loading…Addig végezzük az újraélesztést, még a mentők kiérkeznek a helyszínre.
Ha te is fontosnak tartod, hogy mindenki meg tudja menteni esetleg egy családtagját, oszd meg ezt a cikket!

Szólj hozzá

comments