BORZASZTÓ, HOGY MIT KELL KIBÍRNI A MENTŐSÖKNEK, ÉS MENNYIÉRT!

Rettenetesen alacsony bérek, fertőzésveszély, megrázó helyzetek, stressz, poloskák…


100.000-ft-ért. Ezek miatt mennek más országokba dolgozni.
Állandó készenlét, rengeteg túlóra, rossz munkavezetés. Napról napra veszélynek teszik ki magukat a mentősök, hogy meg mentsék az emberek életét, és még veszélyességi pótlékot sem kapnak.
Négy arcát és nevét nem vállaló (amit azért nem vállalnak, mert féltik a munkájukat) mentős vallomása:
Egyikük ezt mesélte el: „Én Budapest egyik legnagyobb állomásán dolgozom és elleptek minket a poloskák. Annyira, hogy nem tudtunk hova leülni, meg lefeküdni, mert teli volt minden velük. Valószínűleg az egyik betegről hordtuk át. De ezt ne úgy képzeld el, hogy egy-két bogár mászott a falon. Csomókban lógtak!” – mondja egyikük. Hetekig könyörögtek, hogy takarítsák ki őket, amire az volt a válasz, hogy „nem fogjuk tudni bebizonyítani, hogy innen vittük haza őket”, és hogy „nem aludni járunk be, minek nekünk ágy”.


Ez után arról meséltek, hogy nem megfelelő a készlet ellátásuk, mivel, ha egy lélegezető tubus kevés azt mondjuk, kérnek a kórházból, de egy nyakrögzítőt pl. hosszú hónapokig kell használniuk, ami pár száz Ft-os tétel lenne. „Leszedjük a véres nyakú betegről és visszük tovább. Pedig ez olyan, hogy nem tudod rendesen letakarítani, mert a vér beleivódik a szivacsba. Azt még kimosni sem lehet, szóval lefertőtlenítjük, és tesszük fel a következő betegre.”
Lepedő és pokróc is csak 1-2 db van az autóban, és ha több olyan beteget is szállítanak egy nap, ami a saját test nedveiben fekszik az kifejezetten problémás dolog.


„Amikor hallasz olyat, hogy 47 percen keresztül nem érkezett meg a mentőautó, hidd el, nem azért van, mert valahol kávéztak a fiúk. Csak éppen rossz a mentésirányítás, rossz a kikérdezési protokoll.” 


Ebben a szakmában nagy szükség lenne arra, hogy kipihenjék magukat, de a rengeteg túlóra miatt nem ritka, hogy 200 órát dogoznak egy hónapban.
Egyikük mutatta a banktól érkező értesítő sms-eket, amiben látható, hogy 105-108 ezer Ft-os fizetést kapnak, és ő még a jól keresők közé tartozik.


Azt mondják, hogy könnyebb lenne elmenni egy kukásautóra, ami nem jár ekkora felelősséggel, és ugyan ennyi fizetést is kapnak, de amikor meg kérdezték őket, hogy miért csinálják az volt a válasz, hogy „katartikus élmény visszahozni az életbe egy haldoklót”!


Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.vilagom.hu/newsletter/

 

Szólj hozzá

comments