CSOKI DRÁGULÁS AZ EBOLA MIATT

Az árupiacok kakaóval is kereskedő brókereinek körében pánikhangulat uralkodik, mivel a kakaóbab termelésben élenjáró Elefántcsontpart a szomszédja a súlyos ebola járványtól sújtott országoknak.

Az elmúlt hetekben a kakaóbab ára nagy mértékben emelkedik, tonnánként 2305 fontra ugrott, ami három és fél éves csúcs.  A befektetők attól félnek, hogy az ebola  átterjed Elefántcsontpartra, a világ legnagyobb kakaóbab-termesztő országába. Akár duplájára nőhet a kakaóbab ára, ha a fertőzés megjelenik ebben az országban.Elefántcsontpartról egyelőre egyetlen megbetegedést sem jelentettek ebből az országból, ám a piac a rémes előrejelzések miatt pánik üzemmódba került. Januárig 1,4 millió embert fertőzhet meg Nyugat-Afrikában az ebola  az amerikai járványügyi intézet szerint.


 A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy sok beteg  Libériából vagy Guineából, ahol az egészségügyi rendszer nem képes megfelelő kezelést biztosítani a számukra , a szomszédos országba utaznak orvosi kezelésre. A vírus így jutott el Szenegálba és Nigériába. A hatóságok kénytelenek lesznek korlátozni a kakaóbab-termelők mozgását az októberben induló betakarítási szezon derekán, ha a járvány eljut Elefántcsontpartra. 


A termelési adatok a kockázat nagyságát mutatják. A járvánnyal küszködő három országokban együttesen évente 21 ezer tonna kakaóbab terem, ami jelentéktelen a 4,2 millió tonnás világtermeléshez képest. Elefántcsontpart azonban 40 százalékkal, 1,6 millió tonnával részesedik az utóbbiból, a mellette fekvő Ghána – ahova szintén átterjedhet az  ebola járvány – további 20 százalékkal, 0,9 millió tonnával veszi ki a részét a világ kakaóellátásából. A Barry Callebaut, a világ legnagyobb kakaóbab-feldolgozója elhalasztott egy, az elefántcsontparti Abidjanba tervezett vezetői konferenciát.-Világom.hu

Szólj hozzá

comments