HALÁLOS TÜDŐBETEGSÉG TERJED AZ ORSZÁGBAN!

Ez a halálos kór eddig csak Európában pusztított, de mostanra már megjelent Magyarországon is.


Az okát és az eredetét még nem ismerik.
Az ismeretlen eredetű tüdőbetegség eddig ritkán alakult ki az idősebb korosztálynál, de mostanra már a 30-as, 40-es korosztályt is érinti, ennek a betegségnek a neve  idiopátiás tüdőfibrózis, ami annyit jelent, hogy  külső ok nélkül kialakuló betegség, rostos szövet képződése, rostos elfajulás. Sajnos a betegség nem kívülről jön, hanem a szervezet termel olyan sejteket, amik elkezdi roncsolni a tüdőt, és ennek az okát nem ismerik.


A gyilkos kór lassan alakul ki és sokáig lappang. Egy fertőzés után, amikor a tüdő gyógyulni kezd, valamiért gyógyulás helyett kóros burjánzás indul meg. A jelekre figyelni kell, amik a hirtelen fáradékonyság, nem bírja a terhelést, pl. nehezen megy fel a lépcsőn, gyorsan fullad, nehezen vesz levegőt. Eleinte terhelésre, később nyugalomban is jelentkező nehézlégzés, száraz köhögés figyelhető meg. A légzés szaporává, felületessé válik. Sokszor jelentkezik bizonytalan mellkasi fájdalom. Mondta Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika professzora.

A Semmelweis Egyetemen 50 beteget kezelnek, a ma ismert esetek száma 150-200 között van. De mivel nehéz diagnosztizálni, valószínűleg sokkal magasabb a halálos tüdőbetegségben szenvedők száma Magyarországon. 
A betegséget nem lehet megelőzni, és a betegségben szenvedőknek a legtöbb esetben 3 év a várható túlélése.


Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.vilagom.hu/newsletter/
 

Szólj hozzá

comments