MIÉRT KERESNEK TÖBB PÉNZT MÁS ORSZÁGOKBAN?

Nagyon sokan, nagyon sokszor teszik föl a kérdést, hogy miért keresnek más országokban több pénzt az emberek, mint nálunk.

loading…Sok ember szerint a külföldi multik, mint pl. Tesco, Auchan, Lidl, Aldi… ezek azok a cégek amely számos országban (gyakran több földrészen) rendelkezik telephellyel. Gyakran merül fel velük szemben  az a vád, hogy a gazdasági versenyt korlátozni törekszenek, rengeteg pénzt vesznek el tőlünk és nekünk nem hagynak semmit.


És ami a furcsa, hogy sok multival az embereknek nincsen baja, mint pl: Adidas, Nike, Coca-Cola, Audi, McDonalds, Burger King, KFC Rengetegen isszák a colát, mert az finom, dugig vannak az éttermek, rengetegen viselnek márkás cipőket, ruhákat pedig az ezekre költött pénz sem marad nálunk.


Mutatunk egy példát: Van egy-egy kis közért Budapesten és vidéken. Mind a kettőben dolgozik egy-egy eladó. Pontosan ugyanazt a munkát végzik. Mégis a budapesti eladó majd kétszer annyit keres, mint a vidéki. Hogy lehet?
•    a budapesti közért havi forgalma 10 millió forint
•    a vidéki közért havi forgalma 1 millió forint
Hogyan kereshetne ugyanannyit a két eladó vidéken és Budapesten, miközben az üzletek, ahol dolgoznak teljesen eltérő forgalmat produkálnak?
Sehogy.

loading…Nagyobb bevétel mellett az üzlet értelemszerűen magasabb fizetést tud adni! Valamint- bármily meglepő – a magasabb fizetés ellenére olcsóbb eladási árakat tud meghatározni. Mivel a Budapesti bolt többet értékesít, a nagykereskedőtől olcsóbban is szerzi be az árut, ezáltal még olcsóbban tudja adni ugyanazt az árut, mint a vidéki üzlet! (Ezért ad különböző fizetést egy vidéki és pesti bolt is.)
Ez így vonatkozik az országokra is.


A válasz a GDP azaz a bruttó hazai (össz)termék. Másként a megtermelt jövedelem.
Ezt úgy kell elképzelni, mint a bolt bevételét, csak itt a bolt az ország. Minél nagyobb az ország bevétele, annál magasabb béreket tud fizetni. Tehát a munka által előállított termék a lényeg.
 Ausztria megtermelt jövedelme négyszer akkora, mint Magyarországé!


Sajnos 25 éve nincsenek olyan vezetőink, akik értenének a gazdasághoz!
2005-ben még az országok GDP arányát tekintve hátulról a 9.-ek voltunk.
2010-ben már csak a 7.-ek
2013-ban már csak a 4.-ek.
Minden évben csúszunk egyre lejjebb, de a gazdaság az ország élén állók szerint dübörög.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.vilagom.hu/newsletter/

loading…


 

Szólj hozzá

comments