VESZÉLYES ÉTELEK, AMIK HALÁLT IS OKOZHATNAK

Nem is gondolnánk, hogy ezek az ételek is káros anyagokat tartalmaznak.

loading…Vagy éppen nagyobb mennyiség károsan hat a szervezetünkre.


Kumarin található például rengeteg gyümölcsben, növényben, dohányban, mesterségesen előállított vaníliában, fűszerben pl: borsmenta, fahéj, levendula, tonkabab. A kumarin egy olyan aromaanyag,  amely nagyobb mennyiségben képes gátolni a véralvadást, sőt a májat is károsíthatja. Mérsékelten toxikus.


A babok és a hüvelyesek is káros anyagokat tartalmaznak. A vajbab linamarint tartalmaz, ami gyakorlatilag cianiddá válik a szervezetben , ezért teljesen meg kell főzni fogyasztás előtt. A vörös- vagy vesebabban és a hüvelyesek nagy részében megtalálható a phytohaemagglutinin nevű, könnyen halálos toxint szintén hőkezeléssel – legalább tíz perces forralással hatástalaníthatjuk.

loading…A kesudió urushiolt tartalmaz, ami megtalálható a szömörcében és a borostyánban is. Rendkívül mérgező , nagy mennyiségben akár halálos is lehet.

Az erőspaprika kapszaicint tartalmaz, ami nagy mennyiségben halálos is lehet, de ehez 8-10 kg erőspaprikát kellene elfogyasztanunk.


A burgonya szolanint tarztalmaz, ami agyödémát és kómát is okozhat. Vigyázni kell az éretlen vagy nagyon öreg, vagy a már kicsírázott krumplikkal.


A koffein kis mennyiségben élénkítő, de nagy mennyiségben halálfélelmet, nyáladzást, hidegrázást okozhat.

 

loading…


Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.vilagom.hu/newsletter/

Szólj hozzá

comments